"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

delo za izdrajka na dete sas zadna data

Публикувано на 15 Ноември, 2013 от k. i. в Семейно право

Здравейте,

Случаят ми е следният: живеех с приятеля си на семейни начала. Имаме дете на 3 год. и 10 месеца. Разделихме се, когато детето беше на 1 год. и 3 мес. Един месец след раздялата получих по пощата писмо с обратна разписка, в което ме канеха да отида да си взема багажа - моя и на детето. При изнасянето на багажа, в присъствието на трима свидетели, по искане на приятеля ми бе съставен протокол, в който се описва всичко мое и на детето. До онзи момент поддържахме отношения, исках да си дадем втори шанс.

Въпросът ми е: Ако заведа дело за издръжка ще мога ли да предявя иск издръжка за 2 години назад и има ли вероятност да загубя делото. И още нещо - колко ще ми струва делото.

Забравих да спомена - този месец бащата ми поиска банкова сметка и преведе по нея 60 лв.

 

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Законът позволява да се търси издръжка за минало време за срок не по- дълъг от 1 година, т.е. можете да търсите издръка за 1 год. назад.

Родителите дължат издръжка на ненавършилите пълнолетие свои деца, т.е. няма как да изгубите дело за издръжка.

Минималният размер на месечната издръжка за детет е 1/4 от минималната работана заплата, т.е. към днешната дата тя е в размер на 77.50 лв. месечно.

Размерът на хонорара ми ще зависи от исковата претенция. Ако желаете, можете да се свържете с мен на посочения в сайта телефонен номер.

 

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева