"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

увеличаване на издръжка на деца

Публикувано на 13 Май, 2013 от П. Г. в Семейно право

С бащата,с който нямахме брак сме разделени от около 2 г.Има влязло в сила дело с присъдени издръжки-на голямото дете(8Г)100ЛВ. и на малкото(5г)80ЛВ. през 2011г.Настъпиха обаче 2 важни промени в обстоятелствата:малкото дете е с диагноза детски аутизъм и ТЕЛК 90% с придружител,а бащата е в Чехия от 1 год.изпраща издръжката,но все още дължи на децата сума от порядъка на 500лв.,крие адреса и града,където живее и работи.Имам само телефон,заплашва ме че ако заведа ново дело ще спре издръжката и тромавата система между двете държави няма да ми позволи да го открия.До началото на тази година бях и без работа,а сега съм назначена за личен асистент на детето си.Разходите за него биха били големи ако можех да си ги позволя и да не го оставя в неговия самотен свят!Освен всичко бащата е агресивен и отмъстителен и е напълно невъзможно да бъде говорено нормално с него-упражнявал е насилие и над мене и над децата за да наложи изкривеното си его... Как бихте ме посъветвали да постъпя,борейки се за правата на децата си?

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Можете да заведете дело за увеличаване на издръжката. След като не знаете адреса на бащата, съдът ще му назначи служебен защитник. Можете да се снабдите с европейска заповед за изпълнение, но ще отнеме време.

Разполагате и с възможността да подадете жалба срещу бащата до прокуратурата и той да бъде осъден /ако има неплатени 2 месечни издръжки/, защото неизпълнението на съдебно решение е престъпление.

Ако  бащата  спре да плаща издръжка и не разполага с имущество, с което да се удовлетворите, издръжката може да бъде плащана от Общината за определено време, като максимума е 60 лв. съгласно Закона за държавния бюджет за 2013 год.

 

Пожелавам здраве  на Вас и децата Ви!

адв. Бойчева