"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

трудово-правна консултация

Публикувано на 12 June, 2013 от И. С. в Трудово право

ЗДРАВЕЙТЕ, работя във фирма,в която умишлено се създава напрежение от страна на управители и заместник управители,в следствие на което служителите са натоварени с много задачи за кратко време.Когато тези задачи не бъдат изпълнени, служителите са принудени да пишат обяснения, като при три такива обяснения или те освобождават по взаимно съгласие или предупреждават за уволнение и хората напускат сами.Работните графици се променят по всяко време,дори в последните минути на приключване на смяната, като ти се казва,че няма да си ходиш, а ще работиш примерно още 1-2 часа.Измислят се най- различни причини за несправяне с работата,при което служителите са привиквани в офиса на фирмата и започва да им се крещи,след което работника е длъжен да продължи да работи в такава обстановка.Това не е единичен случай.Моля за вашият отговор какво може да се направи в този случай,за да не работят хората със страх и под напрежение.Може ли да се заведе колективно дело? Надявам се на бърз отговор и евентуална среща с Вас!Благодаря ви!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Никой не може да принуди работника да прекрати трудовите си правоотношения по взаимно съгласие. Не подписвайте такива заповеди. Заповедта за налагане на дисциплинарно наказние "предупреждение за уволнение" може да се обжалва по съдебен ред, самото уволнение също.

Подайте сигнал в Инспекция по труда за неспазване на трудовото законодателство - извънреден труд.

Бихте могли да заведете дело срещу работодателя за неимуществени вреди - претърпени болки и страдания, но ще трябва да се докаже вината на работодателя, както и размера на иска. Не считам, че това ще подобри работната обстановка, а и едва ли ще се почувствате удовлетворени.

Не се поддавайте на провокации, не напускайте доброволно. Ако работодателят смята, че не се справяте с работата си или че има основание да Ви уволни- нека го направи, а Вие го обжалвайте пред съда. В повечето случаи съдът отменя заповедта за уволнение и възстановява служителят на работа.

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева

Comments (4)

Здравейте!Поради здравословни причини желая да премина от 8 на 4 часов работен ден.Необходимо ли е да имам решение на ТЕЛК(намален работен ден)?При положение,че вече съм на 4 часов работен ден,а на другата половинка е здрав служител има ли опасност да бъда изместен от него ,ако пожелае да работи на 8 часов работен ден и ще има ли някакви негативи за мен тази ситуация?Благодаря предварително!

Здравейте, едва сега видях въпроса Ви. Моля, не задавайте въпроси на мястото на коментарите, ако искате да получите отговор на време. Относно въпроса Ви - опасност да бъдете изместен има винаги и навсякъде - такива са времената, нищо не е сигурно и нищо не е за винаги. Вземете си ТЕЛК, така ще получавате пенсия, а и е възможно да бъдете защитен от работодателя в случай на съкращения, ако заболяването Ви влиза в групата на защитените работници. Ако не влиза не е задължително да го представяте на работодателя.

Искам да попитам на чист български език, минималната работна заплата за страната трябва ли да се изплаща на работниците и ако не се изплаща, към кого трябва да се обърнат те за помощ?

Здравейте!На 13 юли ми свършва 2 година майчинство.Днес бях до фирмата ,която работя и попитах дали може да ми пуснат платената отпуска,която ми се полага докато детето тръгне на ясла.Последва следния отговор каква отпуска в нашата фирма има вътрешни правила,че 3 месеца трябва да работите ислед това съм ивала право на отпуск.Обясних ,че отпуската ми трябва сега ,защото няма кой да гледа детето.Шефката ме каза ,че нея интересува на 14 да съм на работа,попитах за непратен каза ,че също няма да ми даде.Моля да ме посъветвате нещо ,защотото знам ,че имам право на платен .Кажете какно да правя. Благодаря