"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

съдебна делба на апартамент в София

Публикувано на 25 Август, 2015 от А. О. в Вещно право

Притежавам нотариален акт за собственост на 5/6 идеални части от апартамент в София. 4/6 от собствеността са придобити чрез покупко - продажба от майка ми, която е още жива. 1/6 от моите 5/6 е наследствена, придобита след смъртта на баща ми. Друга 1/6 от целия имот е наследствена собственост на единствения ми брат. Други наследници на имота няма. Към момента на смъртта на баща ми съм имала за постоянен адрес този имот и съм била адресно регистрирана на него. Живея в този имот от 54 години и нямам друго жилище. Брат ми има други жилища. От 5 години гледам в съшия апартамент лежащо-болна майка, която е с първа група инвалидност. Не съм добре със здравето и докато съм още на крака, предложих на брат си да му изплатя неговата част от апартамента на разумна пазарна цена. Получих отказ без обяснение за причината. Той иска положението да си остане така и след като умрем, нашите деца да се делят, както намерят за добре. Не е съгласен и на никакъв друг вариант за делба, без обяснение за причините. Това не ме устройва. Искам да подам в съда иск за завеждане на дело за делба, като съдът постави в дял имота и изплатя дела на брат си, за да придобия собственост върху целия имот. Въпроси: 1. В случай, че съдът не приеме, че сделката с майка ми преди години за 4/6 от имота е сключена фактически с бъдещ наследодател и моят дял не се признае за наследствен, и вземе решение за публична продажба на апартамента: 1.1. Ще предложи ли съдът първо на мен като притежател на по-голямата част от имота и не притежаваща друго жилище, да платя най-високата цена постигната при търга и да придобия целия имот? 1.2. Ще извърши ли съдът горното, ако не съм участвала в търга? А ще извърши ли съдът горното, ако съм участвала в търга, но друг е предложил най-високата цена, дори ако този друг е моят брат и той е също съсобственик? 2. Брат ми живее в чужбина, но има адресна регистрация и собствено жилище тук в София. Известен ми е неговия адрес в София, но не ми е известен адреса му в чужбина. Колко време максимум би могло да продължи евентуално едно дело за съдебна делба, ако брат ми отказва получаване на кореспонденция? Би ли могло да му се назначи служебно лице, което да го представлява или има други начини да не се спира хода на делото? 3. Възможно ли е да се изиска адреса на брат ми официално, чрез българското посолство там? 4. Имотът е неделяем и е към 80 кв.м. Може ли брат ми да постави насилствено трето лице да живее под наем или без наем в имота, от който той има 1/6, които са приблизително 14 кв.м? 5. Може ли брат ми да ми поиска да му плащам наем за неговия дял, в случай, че съм завела вече дело за делба, поради това, че той ми е отказал доброволна делба. 6. Колко време приблизително може да продължи дело за съдебна делба в моя случай? 7. За да предявя иск, трябва да имам документ за данъчна оценка. Оценката трябва да е само за моите 5/6 от имота или за целия имот, включително дела на брат ми? . Ще оценя с благодарност Вашето компетентно мнение.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Кога е починал баща Ви? Кое е извършена сделката за покупко- продажба на имота?

Съдът на никого нищо не предлага. Страната, която иска възлагане на имота трябва да направи искането си в определения от закона срок, в противен случай губи правото си.

Ако имотът не се възложи, той се изнася на публична продан.

Ако брат Ви има постоянен адрес в България и не бъде намерен на този адрес, съдът ще му назначи особен представител /адвокат/ и ще Ви задължи да внесете депозит за хонорара му.

Брат Ви не може да "постави насилствено трето лице да живее" в имота, но може да Ви отправи покана да го допуснете до имота и ако не го сторите да иска да му заплащате наем за неговата 1/6 ид.ч.

За да се предяви иск Ви са необходими данъчна оценка, скица на имота.

Ако желаете да работим заедно, можете да се свържете с мен на посочения в сайта телефон.

 

адв. Бойчева