"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Семейна имуществена общност

Публикувано на 4 Ноември, 2013 от З. Н. в Вещно право

Здравейте! Преди време с мъжът ми купихме къща, т.к не можехме и двамата да теглим заем майка ми го изтегли и къщата е на нейно име /къщата е ипотекирана/. Тя също има лична земя, която е придобита по наследство по време на брака. Въпросът ми е следният: Може ли баща ми да се откаже от деловете си в моя или нейна полза. Искаме да го направим с цел да не може при евентуален запор да ни отнемат къщата или земите на майка ми. Баща ми постоянно тегли кредити, които не са за общо семейно ползване, а майка ми все ги плаща. Поради естеството на работата на майка ми не могат да се разведат. Какъв е най-бързият и с най-малко разходи начин да излезем от ситуацията? Благодаря предварително!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

СИО се прекратява с прекратяването на брака.

Земите на майка Ви получени по наследство са найна лична собственост и ако тя не се подписва като поръчител или не ги залага , няма как да й бъдат принудително отнети.

За къщата - теглете потребителски кредит и изплатете ипотечния, ако е възможно. След това майка Ви и баща Ви да Ви дарят къщата.

Можете да поискате от съда да запретят баща Ви, т.е. съда да го признае за невменяем, тогава няма да може да сключва сделки и да тегли кредити без разрешението на настойника си, но то ще има сила за напред.

 

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева