"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Родителски права

Публикувано на 5 Август, 2015 от Й. К. в Семейно право

Здравейте!Снаха ми има 6годишна дъщеря от брак с испанец.След развода,родителските права са поделени между майката и бащата 50на50,т.е.детето живее една седмица при майката,една при бащата.Според съдебното решение,майката има право да пътува с детето до България два пъти в годината.Жалба на бащата до полицията,че се страхува детето да не бъде отвлечено от майката,прави невъзможно това.На 4май2015 се роди втората и дъщеря от сина ми.Новото семейство е принудено да живее в населеното място на бащата на голямото дете-Антея/Валенсия/,а детето да учи там.Не могат да пътуват в и извън Испания с децата.И двете деца са български граждани,бащата на второто дете също.Възможно ли е български съд да промени режима на родителските права или друг начин за решаване на проблема?Благадаря.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Няма как една жалба в полицията да попречи на майката и детето да пътуват свободно - това противоречи на правото на свободно придвижване.

Ако испанеца се страхува - да си лекува нервите и страховете. Правото му на режим на лични отношения е гарантирано от няколко Европейски конвенции.

При завеждане на дело в България - то ще се проточи много във времето, защото ще трябва да се призове бащата в България.

Майката може да заведе дело в Испания, с искане за промяна на родителските права и режима на лични отношения между бащата и детето, защото този режим е безумен и е във вреда на детето.

 

адв. Бойчева