"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Развод по взаимно съгласие

Публикувано на 22 June, 2015 от М. Т. в Семейно право

Здравейте! При развод по взаимно съгласие колко време тече процедурата! Детето ми е на 13 години и ще остане при мен! Живеем в наследствено жилище на съпруга ми , което е на майка му и дядо му! При развод аз и детето имаме ли право да останем до навършването му на 18 годишна възраст, без да съжителстваме със съпруга ми? Имоти нямаме придобити по време на брака! Имаме изтеглен кредит на мое име, който ще се изплаща до 2018 година. Имам ли право да искам и той да поеме част от изплащането му, тъй като с половината сума сме купили кола, която е на негово име, но придобита по време на брак! Благодаря предварително за отговорите!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Процедурата при развод по взаимно съгласие е относително кратка. Би могла да приключи в рамките на 1 месец. При тази процедура обаче Вие и съпругът Ви трябва да сте постигнали съгласие и да сте разрешили помежду си следните въпроси:

при кого ще живее детето, каква издръжка ще плаща другият родител /минимума към днешна дата е 90 лв./, какъв ще е режима на лични отношения между родителя и детето, кой ще живее в семейното жиолище. Ще заплаща ли другият наем, колко и на кого, ще си дължат ли съпрузите издръжка след развода, фамилното име на съпругата след прекратяване на брака.

Едва след разрешаването на тези въпроси се изготвя споразумение за развод по взаимно съгласие и се внася в съда. Ако не се постигне съгласие се преминава по общия ред. Законът дава възможност при предявяване наиска за развод поради разстройство на брака да се премине към развод по взаимно съгласие.

Можете да искате мъжът да заплаща половината от заема.

 

Обадете ми се на посочения в сайта телефон за да уговорим ден и час за консултация.

 

адв. Бойчева