"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Припознаване на дете

Публикувано на 3 Декември, 2014 от А. И. в Семейно право

Искам да попитам,тъй като живея с бащата на дъщеря ми ,но нямам брак с него...решението за развод с първия ми мъж беше ноември 2013 ...Аз родих февруари 2014,детето носи имената от първия брак...Трябва ли да водя дело за припознаване или може с нотариус,и каква ще е сумата ако трябва да водя дело и срока до навършване на годинка на детето ли е?

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Трябва да заведете дело за оспорване на бащинството и едва след като съдът признае, че бившият Ви съпруг не е баща, биологичният баща да припознае детето си.

Възможно е със същата искова молба да поискате и установяване на произход от биологичния баща - така ще си спестите множество неудобства.

Срокът за предявяване на иск за оспорване на бащинство е до навършване на 1 година на детето - - чл. 62, ал. 2 СК. След изтичането на този срок исковата молба ще бъде недопустима поради изтичане на преклузивния срок.

Свържете се с мен на посочения в сайта телефон, за да уточним удобен за двете страни час за консултация.

Съгласно Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, минималното възнаграждение е 500 лв. - чл. 7, ал. 1, т.3

 

адв. Бойчева

Comments (1)

Здравей съпругат ми е в Англия и иска да ни вземе със синът ми той е на 5 години ам въпроса ми е може ли от там да направи пълномощтно