"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Прекратяване на срочен трудов договор

Публикувано на 11 Март, 2016 от С. Д. в Трудово право

Привет! Обръщам се към Вас с молба за някаква насока. Работя в държавно предприятие на договор със срок две години и изпитателен срок от шест месеца в полза на работодателя. В града, в който работя живея в дома на мои близки, с които имам уговорка да плащам наем и определена сума за разход на ток и вода. Доходите, които получавам не ми достигат за покриване на разходите, за това реших да напусна и да се върна в родния ми град. Все още съм в изпитателен срок, но разбрах че това няма никакво значение, защото е в полза на работодателя, поне така ми беше обяснено. Директорът на предприятието отказва да ме освободи по взаимно съгласие и държи да изплатя неустойка, която е в размер на всички основни месечни заплати до края на срока на договора. Това е абсолютно непосилно за мен. От страна на работодателя няма закъснение с месечното възнаграждение, но имам процент неизплатена част от заплатата за месец май 2015г. като във фиша е отразен като вътрешна удръжка. Моля Ви, дайте ми съвет как мога да постъпя в тази ситуация, за да мога да напусна работа без да се налага да изплащам неустойка. Благодаря предварително!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Чл. 220 от КТ гласи, че страната, която има право да прекрати договора с предизвестие може да го прекрати и преди да е изтекло предизвестието, като дължи на изправната страна обезщетение за неспазения срок.

Прочетете си договора! Какъв  срок е предвиден за предизвестие - 30 дни , 3 месеца или времето да края на срочния договор?

Можете да прекратите договора ако работодателят забави плащането дори с един ден. - прочетете чл. 325 и чл. 327 от КТ и вижте дали не попадате в някоя от хипотезите.

 

адв. Бойчева