"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Поръчителство

Публикувано на 15 Ноември, 2015 от И. Н. в Облигационно (договорно) право

Здравейте, имах обикновен кредит, изтеглих го тъй като дъщеричката ни поради лекарска небрежност при раждането заболя от епилепсия а след 10 г. пак поради лекарска грешка за съжаление почина. Две жени ни бяха поръчители, парите отидоха по лечение и разправии за да спасим детенцето си но така и не успяхме. Поръчителите изплатиха преди няколко месеца заема и сега са ми пратили доброволно искане да се явя при адвокат или нотариус и да кажа дали и по колко съм съгласен да плащам за да им връщам парите, само че отскоро започнахме работа със жена ми - тя на минималната аз на 550 лв. от които получавам около 250 - 300 лв. тъй като все още изплащаме и кредитни карти и др. заеми които сме теглили по същите причини. Сега искам да ви попитам ако не отида и ме дадат на съд имат ли право да ме осъдят, могат ли при това положение? Защото както не можех да внасям толкова време по заема и сега пак не мога. как да се защитя? Той беше просрочен доста време преди да ги потърсят от банката да започнат те да вкарват? Страшно много ви благодаря за всичко предварително!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Платилите поръчители имат право на иск срещу Вас и най- вероятно ще спечелят делото.

Искам да видя документите - заповед за изпълнение, договор за заем, покани за доброволно изпълнение.

Има вероятност, задължението на  поръчителите да е погасено още преди предявяване на заповедта за изпълнение. Тогава те разполагат с иск срещу банката и ще получат парите си.

При всички положения обаче вашето задължение остава, без значение дали е към поръчителите или към банката.

Единствения вариант да не платите е да са изтекли 5 години от последното плащане преди образуването на дело от банката. В този случай пак трябва да заведете дело, защото е налице издаден срещу Вас изпълнителен лист

Ако не отидете при нотариус и не подпишете, поръчителите ще образуват гражданско, а след това и изпълнително дело и ще чакат реда си.

 

адв. Бойчева