"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

освобождаване от работа

Публикувано на 4 Септември, 2013 от З. Й. в Трудово право

Здравейте,

От м. май съм в продължителен болничен (радикална хистеректомия). Работя в частна фирма и от проведени устни разговори с управителя стана ясно, че не могат на този етап да ми предложат подходяща работа на облекчен режим. Преценявам, че не мога да се върна на работа поради физическото натоварване. Приятели ме посъветваха, че мога да подам заявление за напускане по чл. 327, т.1. Прочетох, че трябва да имам предписание от здравните органи. Понеже аз още съм в болнични, а не мога да се върна на тази длъжност, достатъчно ли ще е да имам такова предписание от ЛКК, а не от ТЕЛК, за да ме освободят по този член веднага след изтичане на болничните, защото разбрах, че решението от ТЕЛК излиза след около 3 месеца. Очаквам компетентния Ви отговор!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Считам, че не е във Ваш интерес да прекратявате трудовото си правоотношение по чл. 327, т.1 . Ако прекратите  тр. правоотношение по чл. 327, ще се лишите сама от обезщетенията, които Ви се полагат по закон, а и ще получавате обезщетение за безработица за по- кратък срок.

Считам, че не е налице и хипотезата на чл. 327, т.1. За да е налице такова основание работодателят следва ДА НЕ Ви осигури подходяща работа - МОЛБА ОТ ВАС И НЕГОВ ОТГОВОР. Може и ЛКК да свърши работа, освен ако работодателят не изиска ТЕЛК. Според КТ работодателят е длъжен да има определен брой работни места определени за трудоустроени служители или той да поеме инициатива за прекратяване на тр. правоотношение.

 

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева