"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Няма да мога да се пенсионирам

Публикувано на 25 Януари, 2013 от В. К. в Трудово право

Здравеите! С мъка ви пиша без да зная дали можете да ми дадете лъч надежда! Моят проблем е, че съм на 58 и по думите на моята счетоводителка няма да мога да се пенсионирам! Според нея никои адвокат не може да ми помогне!Искам да ви попитам дали е така, защото финансовото ми състояние не ми позволява да давам пари без да зная дали има смисъл. Същия проблем се оказа и за съпруга ми. Сега ще обясня защо, Работя от 1971 година само с прекъсване за отглеждане на две деца с полагаемите маичинства. През 1990 със съпруга ми основахме малка фирма, която постепенно се разрастна! С много труд заедно ръководихме 40 шивачки. Работихме за местния пазар, после започнахме като всички ишлемета, и тръгнаха фалити на външни клиенти, които така и не ни платиха продукцията и всички правни опити бяха напразни. Годините вървяха с надежда че нещата ще се оправят, защото и с другите фирми беше същия проблем. НЕ достигаха парите за наеми, заплати и разходи. Така и останаха големи суми за невнесени осигуровки, лихвите се оказаха големи, фирмата вече не функционира поради това че няма вече пари и останаха само кредити. Благодарение на децата оше сме живи! Съпруга ми има 15 години стаж като капитан но ми казаха че и тои поради тези дългове не може да се пенсионира. Моля ви помогнете, отговорете ми дали това е така! Как да постъпя и къде да ида! Много много съм отчаяна!

ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ВИ ДАВА!!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте!

Аз не съм специалист по въпроси свързани с пенсионирането.

Все пак мнението ми е следното: Важно е каква фирма сте регистрирали  със съпруга си - ЕТ, СД, ООД, ЕООД. Ако единият се е водел служител /не управител на дружеството/, невнасянето на осигурителните вноски от страна на работодателя не е основание за отказ за отпускане на пенсия.

Задължително условие за отпускането на пенсия е навършването на определена възраст и стаж. При наличието на определени условия може да се получава социална пенсия, но след навършването на 70 годишна възраст.

По- долу Ви прилагам извадки от Кодекса за социалното осигуряване.

КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

Придобиване право на пенсия
Чл. 68. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 60-годишна възраст от жените и 63-годишна възраст от мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете. От 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

(2) От 31 декември 2011 г. осигурителният стаж по ал. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) В случай че лицата нямат право на пенсия по ал. 1 и 2, до 31 декември 2011 г. те придобиват право на пенсия при навършване на 65-годишна възраст за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 67 години.

Социална пенсия за старост
Чл. 89а. (Нов - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Ако искането е направено след навършване на 70-годишна възраст и след изтичане на 6-месечния срок по чл. 94, доходът на член от семейството се преценява към датата на заявлението.

(2) Размерът на социалната пенсия за старост, както и условията за нейното получаване, се определят от Министерския съвет по предложение на Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт.