"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Не платени осигуровки и неплатен извънреден труд

Публикувано на 20 Февруари, 2013 от G. K. в Трудово право

Три години и 6 месеца работех като пазач, но без трудов договор и не са ми плащани осигуровки. Работехме двама служители през вечер от 17:00 ч. до 8 ч. на другия ден, което прави по 154 часа месечно. През последните 4 месеца работехме и през деня - общо 240 часа месечно. Работодателят назначи още един служител и станахме трима пазачи. Работната ми заплата беше 200 лв. месечно. Имаше проверка от Инспекцията по труда. Работодателят отрече, че ни познава. Въпреки всичко Инспекцията обяви съществуването на трудови правоотношения по чл. 405 от КТ. Четири или 5 дни по- късно работодателят ни уволни и назначи на нашите места други трима. Мисля, че няма смисъл да подам иск в съда, защото съдът защитава монополистите. Мисля да пиша до Страсбург и да съдя държавата, защото не защитава правата ми като български гражданин. Мисля да се обърна и към телевизионното предаване "Правен съд" .

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Единствения начин да решите проблема си е като заведете гражданско дело, ако не са изминали 2 месеца от прекратяване на трудовия Ви договор. Консултирайте се с адвокат. Покажете му цялата документация - тр. договор, заповед за прекратяване на тр. договор, решение.

Има шанс съдът да Ви възстанови на работа и да осъди работодателя да Ви заплати обезщетение за времето през което сте останали без работа, но за неповече от 6 месеца.

Държавата няма как да защити правата Ви, ако Вие сам се съгласявате да бъдат нарушени. Считам, че в случая правата Ви са били защитени от Държавата в лицето на Инспекцията по труда.

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева