"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

несключване на трудов договор...заплащане

Публикувано на 26 Септември, 2013 от Д. Б. в Трудово право

Здравейте! На фона на всеобщата безработица в България работодателите си позволяват гавра(меко казано) с труда на българите и по скоро младите хора, тепърва навлизащи в живота. Питането ми е следното: Синът ми това лято работи на различни места-по малко,навсякъде нает с думите изпитателен срок и трудов договор след месец. В някои от фирмите в Пловдив след седмица му е отговорено,че имат друг кандидат за мястото и от следващия ден не е необходимо да ходи във фирмата...естествено за този период не му е заплатено и отговора е ,че заплати се изплащат след сключване на трудов договор Последният подобен случай ме възмути за пореден път и за това се обръщам към Вас с молба за съвет и евентуално съдействие. След подадени документи в jobs.bg синът ми получава обаждане,че от понеделник на следващата седмица е на работа(всичко става без интервю),одобрен е само по документи-работата е за работник в склад за хранителни стоки. В уречения ден и час синът ми е там и започва отново с думите -"договора ще сключим по-късно,има време...спокойно!" След разговор с него разбирам,че няма дори обедна почивка,а ходенето до тоалетна става след предварително разрешение. След това разбрах,че не се работи упоменатите 8 часа,а доста повече,но добре...нали заплатата е 600 лева след удръжки, решихме да "преглътнем" лъжата. В последствие синът ми разбира от другите работници,че първата си заплата ще вземе чак след два!!! месеца,а при напускане тези пари почти никой не си ги получава. След чутото синът ми решава да напусне и се обръща към ръководството на семейната фирма с въпроса "кога може да получи заработените от него пари" ,въпрос на който ясно му се отговаря " какви пари търсиш? ти си на изпитателен срок и за това време не се плаща" От няколко години живея в чужбина и поради факта,че съм чужденец изборът не е огромен,но до сега такова нещо тук не видях-дори и 15 минути да съм работила,дори и недоволни от свършената от мен работа-всичко се заплаща. Интересува ме как и по какъв начин синът ми може да си търси правата? Едва ли е единственият млад човек,а не изключвам и хора в зряла възраст да са потърпевши от подобно отношение на работодателите. Стигнах до извода,че в България се наемат хора и с цел неплащане на заработките не се сключват договори и днес нови хора...след седмица други...работата във фирмата все някак си върви,а сумите за заплати са спестени. Благодаря за отделеното време и внимание! Извинявам се за многословието и ако съм Ви отегчила! Желая на всички здраве и късмет! Дано и в България работодателите станат европейци!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Не стана ясно прекратен ли е трудовият договор или не. Без да видя трудовия договор не мга да Ви дам съвет към кого да се обърнете, за да потърсите правата си.

А по закон и в България работодателят е длъжен да плати за положения труд, друг е въпросът че закона се нарушава и от работниците и от работодателя.

Ако искате пишете ми на персонална оферта и ми изпратете сканираните документи там, за да мога да съм Ви полезна.

 

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева