"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Неплащане на заплата

Публикувано на 12 Ноември, 2013 от К. К. в Трудово право

Здравейте отново, г-жа Бойчева,

Бих искал да Ви споделя как ми се развиват нещата относно напускането на работа от фирма, която не ми е платила 2 заплати. Отдолу е цитат от разговор по имейл:

"Вариант 1: чл. 327. Т.2 от КТ – на база на този член ти се дължат неизплатените заплати + заплата за изработените дни от този месец до деня на напускане + неползван платен отпуск + 1 брутна заплата обезщетение.

Вариант 2: чл. 325. Т.1 от КТ – според този член ти се дължат неизплатените заплати + заплата за изработените дни от този месец до деня на напускане + неползван платен отпуск + изрично договорена сума която страните са се споразумяли да се дължи при напускане, която според мен е редно да е минимум 2 брутни заплати."

двата члена, извадени от КТ изглеждат така в момента (от 2013):

"Чл. 325. (1) (Предишен текст на чл. 325 - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие: 1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;

Чл. 327. (1) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато: 2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;"

Въпросът ми е: Ако напусна по Чл. 325 т. 1 има ли е как да си получа парите по съдебен път отново, при положение, че наистина не са ми изплащали заплата 2 месеца?

Благодаря Ви много предварително!

Поздрави, Калоян

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Чл. 325 КТ никога не е имал първото посочено съдържание. Не ми е известно има ли сключен Колективен трудов договор между работодателя и работниците, такава уговорка / за 2 заплати/ евентуално би могло да има там.

Можете да заведете граждански иск за неизплатените 2 заплати, ако подпишете заповед по чл. 325 КТ, но няма да можете да претендирате 1 РЗ обезщетение.

Не си спомням колко трудов стаж имате. Срокът, през който ще получавате обезщетение за безработица, зависи както от трудовия Ви стаж /брой години/, така и от основанието на което е прекратен трудовият Ви договор. При прекратяване по чл. 325 срокът през койот ще получавате обезщетение е по- кратък.

Нека работодателят Ви направи предложение по чл. 331 от КТ, а Вие се съгласете /тогава обезщетението е минимум 4 заплати/.

 

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева