"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

недвижим имот

Публикувано на 18 Февруари, 2018 от М. С. в Семейно право

Здравейте, Бих искал да получа / ако е възможно/ правна консултация по един въпрос. Майка ми е болна от рак, Баща ми също не е добре и имат нужда някой да им помага и да ги обгрижва. Аз съм най-малкия от тримата им сина. Къщата в която живеят родителите ми е на Баща ми, която се пада наследствена от Баба и Дядо. Искат да препишат къщата на мен срещу гледане /обгрижване/. Въпроса ми е как по-точно трябва да се направи процедурата по прехвърлянето - чрез дарение ли, покупко-продажба или по друг начин ? Могат ли двамата ми братя да имат претенции към къщата ако тя вече е прехвърлена на мен ? Имат ли братята ми право на част от къщата като наследници на Майка и Татко ? Благодаря предварително.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Трябва да се състави нотариален акт - договор за гледане и издръжка. Така ще станете собственик на имота /имайте предвид, че той ще стане семейна имуществена общност СИО/, като в замяна ще се задължите да се грижите за родителите си и да ги издържате.

Единствения вариант братята Ви да не могат да имат претенции е да придобиете имота с покупко- продажба. Суми над 10 000 лева минават само по банков път и имотът пак става СИО.

Ако Вие действително полагате грижа за родителите си и ги издържате, дори в един момент братята Ви да предявят претенции за разваляне на договора, съдът няма да уважи иска им.

При желание можете да се свържете с мен, за да уговорим ден и час за консултация.

 

адв. Бойева