"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Неизплатени заплати

Публикувано на 16 Април, 2013 от С. Д. в Трудово право

Здравейте,Работих 3 месеца в магазин за дрехи в един зимен курорт. Работното ми време беше от 10:00 ч. до 22:00 ч. без почивен ден. За целия период имах само 3 почивни дни. Заплатата ми беше 360 лв плюс 5% от оборота. Парите от оборота ги получавах всяка седмица, получих и заплата за месец януари. За месеците февруари и март работодателят не желае да ми плати. Каза, че фирмата не разполага със 720 лв., за да ми плати, а говорим за голяма фирма с около 10 магазина в цялата страна. Уговорихме се да изплащат парите на части по банков път. До момента не съм получила нищо. След многократно звънене от моя страна ми казаха, че не знаят кога ще могат да ми платят. Договорът ми беше безсрочен, с изпитателен срок. На 04.04.2013 г. подписах заповед за прекратяване ан трудовия договор. Какво мога да направя, за да си получа парите.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Работодателят Ви дължи сумите за работна заплата ведно със законната лихва за всеки ден забава.

Единият вариант е да се обърнете към Инспекция по труда в съответния курортен град. Те са длъжни да направят проверка на място и в счетоводството, ако магазинът все още съществува и да задължат работодателя да плати.

Втория вариант е да образувате дело в съда. По трудовите дела не се дължи държавна такса към съда. Адвокатският хонорар няма да е висок, предвид цената на иска, а и същият се оставя в тежест на загубилата делото страна.

 

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева

Comments (1)

Dobar den neznam kam kogo da se obarna nadqvam se da mi pomognete. Otnasq se za sapruga mi zapochna rabota v PLEVENSKI HLQB- v gr.\pleven na 2 may , rabotata mu zapochvashe ot 3.oo h. prez noshta I svarshvashe 12.oo h. na obqd beshe shofior tam ,napusna na 23 may zashtoto 400 lv. Za takava rabota e apsurd nie sme chetirichlenno semeistvo s 2 malki deca I tova ne e rabota, az sega sam na borsata I nqma nachin da se opravim s tezi pari a I za edin mesec ne e pochival nito vednaj tova spored men ne e normalno predi da napusne mu kazaha da si pusne predizvestie ina4e nqma dam u platqt edna stotinka.toi si pusna takova no trqbvashe da chaka edin mesec a v tova vreme nash poznat mu nameri po dobra rabota I toi zapochna. VAPROSA MI E SLED KATO NQMA DOGOVOR I NQMA DORI MESEC NA TAZI RABOTA NA KAKVO OSNOVANIE MU ISKAT PREDIZVESTIE TOI NE E PODPISVAL NIKAKAV DOGOVOR SAMO NQKAKVA MOLBA NO NE I DRUGO KAK MOJE DA SI POLUCHI ZARABOTENITE PARI I KAKVI SA MU PRAVATA V TOZI SLUCHAI MOLQ VI DA MI OTGOVORITE V NAI SKORO VREME, NQMAM PARI DA VI SE OBADQ ILI DA DOIDA DO VAS MOLQ VI ZA POMOSHT BLAGODARQ.