"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Неизплатени заплати и промяна на заплата

Публикувано на 23 July, 2013 от в Трудово право

Здравейте, работя във фирма на постоянен трудов договор от година и десет месеца при което за последните месеци април;май;юни и юли(почти) не са ми изплатени заплатите имам само частично изплащане на заплатата от април, по какъв начин мога да изисквам да ми се изплатят заплатите. Другото което искам да попитам е: в началото на месец юли бях отпуска от 4-12.07.2013 вкл. при което на 5 директора на фирамата обявява че със задна дата от 01.07.2013 ще ни бъдат намалени заплатите но не се знае как и по какъв начин ще се сформират, при което на мен все още не ми е казано за това от страна на директора на фирмата а научавам от колеги и все още незная как ще ни се заплаща и колко ще ни се заплаща. Имат ли право да не ни казват и да ни държат в неведение за това и могат ли да ни принудят да подпишем допълнителен договор за това след месец да речем след като все още незнаем как ще ни се заплаща?

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Хубавото на трудовия договор е това, че е двустранен, т.е. без вашето съгласие изразено чрез подписване на договор или анекс няма как да се промени договора или в случая да се намали работната заплата.

Трудовото възнаграждение е дължимо, като се дължи и законна лихва за всеки ден забава.

Ако работодателят не ви изплаща доброволно, единствения вариант е по съдебен ред. Имате право да прекратите едностранно трудовото правоотношение поради забава на плащането.

 

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева