"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Напущане на Земеделска Кооперация

Публикувано на 25 June, 2015 от в Вещно право

Аз съм единствен наследник на моята майка,която почина през 1999 г. Когато е била жива през 1994 г тя е направила встапителна вноска от 100,00 лева в Земеделската Кооперация и е записана в книгата на член кооператорите с размер на дялов капитал 8700,00 лв.Притежаваше и 4 декара нива ,4 декара ливада и 8 декара гора.За нивата през годините сме получавали рента, но за ливадата и гората не , защото кооперацията не ги ползва.Преди две години аз продадох тази 4 декара нива.Искам да знам ,как стои въпроса с членството в кооперацията.Как да прекратя това членство и имам ли право на парична компенсация.Благодаря предварително.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Членството в кооперация не се наследява, т.е. Вие не сте член кооператор. Наследниците имат право да получат дяловия капитал.

За съжаление е изминало много време от смъртта на майка Ви и кооперацията може да не Ви плати нищо поради изтекла погасителна давност /5 год./ или да Ви изплати сума в размер на 8,70 лв., тъй като от 1997 г. е в сила закона за деноминацията / т.е. сумите се делят на 1000/.

Ливадите и гората са си Ваша собственост и можете да се разпореждате с тях / от въпросът Ви се разбира, че те не са внесени като встъпителна вноска в кооперацията/

 чл. 14 ЗК - Бившите кооператори или наследниците им имат право на внесените дялови, допълнителни и целеви вноски, актуализирани по установения нормативен ред, на припадащия се дивидент, както и на заемите, предоставени на кооперацията по реда на чл. 31, ал. 6, включително припадащите се лихви. Вноските, дивидентът, заемите и лихвите се изплащат на бившите кооператори или на наследниците им след приемане на годишния финансов отчет и ако са погасили всички свои задължения към кооперацията. В случай на непогасени задължения може да се извърши прихващане с вземанията им. (2) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Давностният срок за получаване на дяловата вноска е 5 години, а за получаване на дивидента - 3 години.

адв. Бойчева