"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Напускане на работа

Публикувано на 22 Януари, 2016 от В. К. в Трудово право

Здравейте, имам следният казус, искам да напусна работа и да започна такава в друга фирма конкурентна на сегашната. В договора имам клауза, в която ми се забранява една година след напускане да се занимавам с конкурентна дейност. Било то в друга фирма или ако аз си направя фирма с дейност която се чвява конкуретна. В противен случай държа неустойка на сегашният се работодател. Това, което успях да разбера е, че реално тази клауза е в противовес с мои конституционни права като чл.48ал3 от конституцията "Всеки гражданин избира свободно своята професия и място на работа". Въпросът е в така създалата се ситуация, може ли да ме осъди. Другото което, също искам да попитам е какво мога да направя, ако ми откажат да ми приемат молбата за напускане?

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Работодателят не може да откаже да приеме молбата Ви за напускане. Може да не приеме предложението ви за прекратяване на ТД по взаимно съгласие. Ако това стане, можете да подадете предизвестие за прекратяване на ТД или да го прекратите на основание чл. 327, ако имате основание за това.

Относно неустойката - за да търси неустойка работодателят следва да Ви обезщети предварително за времето, през което нямате право да упражнявате дейност, в противен случай няма право на неустойка.

 

адв. Бойчева