"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Напускане на работа, спешно!

Публикувано на 23 Октомври, 2016 от Т. В. в Трудово право

Здравейте, аз съм Татяна, на 19 години. Преди точно седмица направих голяма грешка, като подписах постоянен договор за работа в Плевен. Осъзнах, обаче, че тази работа не ми харесва, напряга ме и ме стресира прекалено. Нямам никакво време да уча по специалността си, защото съм на работа по цял ден.Искам отново да си замина на Варна и да напусна. Все още съм в обучение за длъжността, която заемам и мина едва първата седмица, откакто започнах работа и съм много притеснена дали ще ми позволят да напусна. Според договора трябва да дам 30 дни предизвестие, но се чудя дали изобщо има смисъл, тъй като имам обучение още две седмици и аз ще трябва да работя само две седмици и да напусна, дори за тях не е изгодно. Малка съм и изобщо не съм компетентна, това ми е първа работа и съм много притеснена и много ме е страх какво да правя! Работата много ме напряга и съм много разочарована, че не мога и че изпускам от обучението си в университета, защото не ми остава време да уча, което обичам. Въпросът ми е, дали мога да напусна възможно най-бързо, тъй като подписах договора преди седмица и какви последствия ще трябва да изтърпя? Благодаря ви, ще очаквам вашият отговор! (ако ми звъните на телефона има вероятност да е изключен, защото ще бъда на работа, но при първа възможност в почивката, ще ви върна обаждане)

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Ако в договора Ви пише, че е сключен със срок за изпитване уговорен в полза на двете страни /в което се съмнявам/- можете да напуснете веднага.

Можете да говорите с работодателя и да напуснете по взаимно съгласие, ако той не е съгласен ще трябва да отработите предизвестието си, в противен случай дължите обезщетение.

Пишете, че Ви обучават. Подписали ли сте договор за обучение? Ако сте го сторили - погледнете какви обезщетения дължите на работодателя.

 

адв. Бойчева