"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Напускане на работа - молба за напускане - отказват ми да я одобрят

Публикувано на 8 Декември, 2013 от К. С. в Трудово право

Здравейте, адвокат Байчева моля за съвет. Работя от 6 ноември в една фирма, в петък на 6 декември казах на прекия ни ръководител, води ни се шефка, че искам да напусна, че не мога да издържам на напрежението и стреса от работата и че парите за всичко това са малко. По принцип трябва да взимам заплата плюс бонус, но има общ таргет и след това личен, когато не е изпълнен общия не взимаш нищо, нито личен.А таргетите са така направени, че почти да не се изпълнят. Тоест бонус трудно да видиш. Тя от своя страна дори предложи да ме измести в другия обект където няма толкова работа. И така заплатата ми за номеври е 278 лв. Когато казах това, шефката ми каза,че ще звънне на човешки ресурси и ще пита какви са вариантите ми: и те са: Подавам молба за напускане по взаимно съгласие, но тя нямало да я одобри, защото било месец декмври и им трябва човек. Другият варинат бил с предизвестие един месец, тоест да работя още. И третия вариант да напусна и да дължа една брутна заплата. Утре ще пиша и дам молбата си... но какво да правя ... след като казвам, че не ми понася не би ли трябвало да ме разберат... Благодря предварително.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Правилно са Ви информирали за правата Ви. Изборът е Ваш.

Право на работодателя е да прояви разбиране или не, но Вие сте изложили неправилна причина. Няма как да кажете на работодателя, че за толкова пари няма да работите и да искате той да Ви разбере, че не Ви понася.

Освен това зависи на какво основание е сключен трудовия Ви договор. Ако е срочен предизвестието може да е до 3 месеца. Много работодатели злоупотребяват с това.

Единствения Ви шанс да не платите или да не отработите е тр. договор да е сключен на основание чл. 70 КТ и да не е изрично отбелязано, че е в полза на работодателя.

 

С пожелание за усмихнат ден!

адв. Бойчева