"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Кредит от 2006

Публикувано на 26 Февруари, 2016 от И. Б. в Наказателно право

Здравейте,моят проблем е следният. 2006 взех кредитна карта от ДСК с 3000 стана изискуема сумата след време следва запор на работнота заплата ,платих известна сума която е вписана в трудовата ми книжка (800 лв). Напуснах работа и получих изпълнителен лист за опис в дома ми ,след малка вноска от пари и молба за прекратяване на описа спряха тормоза. После пак получих същият лист и пак същата процедура и пак спряха,известно малчание от ЧСИ . След това ЧСИ продава кредитат на колекторска фирма ОТП Факторинг, много тормоз по телефона плащания после спряха.  Те на своя глава продават заема на друга колекторска фирма на която преди 1 месец внесох 100 лв., а сега нямам и пак телефонен тормоз. От 2006 до 2016 днес дайте савет какво да правя??? И сумата винаги си е същата.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Единствения вариант да не платите е да са изминали повече от 5 години от датата на настъпване на изискуемостта на кредита и издаването на изпълнителния лист.

Ако не са минали повече от 2 години от последното искане за изпълнително действие - никакъв шанс за прекратяване на изпълнителното дело.

За съжаление законът гласи, че първо се плащат разноски, след това лихви и накрая главница. Към вземането ЧСИ задължително присъединява държавата за нейни вземания. Така Вие плащате в продължение на години разноските и лихвата, а главницата не намалява и върху нея се тръупат нови лихви.

Единственият Ви шанс е да се разберете с взискателя да заплатите само част от сумата и да прекратят делото.

 

адв. Бойчева