"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

имуществен дял при напускане на земеделска кооперация

Публикувано на 16 Февруари, 2015 от А. А. в Трудово право

Желая да напусна членството си в земеделска кооперация. Предлагат ми да ми изплатят стойността на основния капитал - този платен при учредяването на кооперацията чрез прехвърлянето пред нотариус на друг член-кооператор. До колкото чета закона за кооперацията имам право да напусна кооперацията с едномесечно предизвестие. Тогава би следвало да ми изплатят стойността на дяловия капитал на база счетоводен баланс, от където се изчислява чистата стойност на дяловия капитал, който е значително по-голям от този при учредяването. От кооперацията обаче отказват да изплащат дял по подобен начин, а настояват че ми се полага само този, заплатен при учредяването. Какво е правното становище по казуса, как мога да си търся законовите права за това и възможно ли е да ме представлявате пред кооперацията в процеса на напускане.

Адвокат Бойчева: 

Задравейте,

освен закона трябва да прочетете и учредителния акт, с който в учредена кооперация. Възможно е да има различия. Ако отделни  текстове противоречат на закона, те са нищожни.

Не приемайте предложението. Длъжни са да изплатят дяловете Ви към деня на сключване на сделката на база счетоводен баланс за предходната година. За 2014 г. балансът трябва да е готов най- късно на 30.03.2015 г.

Свържете се с мен на посочения  в сайта телефон

 

адв. Бойчева