"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Имам ли право на част от имота

Публикувано на 12 Април, 2015 от А. Г. в Семейно право

Здравейте,г-жо Бойчева искам на кратко колкото се може да ми се обясни за да се изясни това с подялба на имот срещу мен и майка ми дали имам право на някаква част от този имот.На кратко ще ви запозная със ситуацията:

Имаме къща в село Иваново, Русенска област и там ми е писан адреса по лична карта. Този имот бе на името на баба ми,която почина 2000 година, след това се наследява от майка ми. Майка ми ми казва, че я е придобила чрез дарение от баба ми.

Каква е вероятноста да лъже или да е достоверно това което тя казва след като няма документ за това? Искам да знам какво, как и къде може да се види и какво да се направи в това отношение, защото съм с детето ми на улицата. Поради тази причина се наложи тя да го вземе принудително при нея в чужбина и имота не се обитава от никой. Искам от всичко това да разбера дали имам дял в този имот и по каква причина, ако имам може да се изискава и да ме посъветвате нещо дори и да е необходимо да дойда да се среща с вас в кантората ви.Извинявам се за това ако не съм била изчерпателна, за да ви запозная със случая, но гледах колкото се може с по малко да ви запозная.

Благодаря и ще се радвам да ми отговорите.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Всички сделки с недвижими имоти се регистрират в Агенцията по вписванията.

Ако имотът е бил на баба Ви, то той е следвало да се наследи от майка Ви и братята и сестрите й, ако има такива. Възможно е баба Ви да е дарила имота на майка Ви.

Вие не сте наследник на баба си и нямате права върху имота.

Недвижимите имоти могат да се придобиват по давностно владение. Ако сте владели имота повече от 10 години, без никой да Ви се противопостави, можете да се сдобиете с нотариален акт за собственост.

Обадете се на посочения в сайта телефон, за да уговорим ден и час за консултация, тогава ще проверим и имота.

 

адв. Бойчева