"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

изплащане на обезщетение по чл.

Публикувано на 4 Май, 2014 от И. К. в Трудово право

Здравейте, г-жо Бойчева! Предстои да се пенсионирам, но на сегашното ми работно място нямам пълни 10 години трудов стаж, за да получа обезщетение по чл.222, ал.3 от КТ. Преди 9 год. и 6 мес. се преместих на работа от един държавен университет в друг такъв, но на аргумента ми, че според ПМС №31 от 11.02.1994 (ДВ, бр.16 от 22.02.1994 г., доп. бр. 60 от 16.07.1996 г., в сила от 01.02.1996 г.) имам право на обезщетение от 6 брутни работни заплати, юристконсултът на ВУ твърди, че такова право нямам ( в ПМС-то ставало дума за учители). Моля Ви, помогнете ми да реша казуса. С уважение - проф. И. Карагьозов.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте професор Карагьозов,

Аз лично считам, че Ви се дължи обезщетение по чл. 222, ал. 3 от КТ в размер на 6 БТВ.

Ако работодателят не Ви изплати дължимото по чл. 222, ал. 3 КТ обезщетение, можете да търсите правата си по съдебен ред.

Можете да се обърнете към дирекция "Инспекцията по труда" по местоживеене, които да направят проверка и да дадат задължително предписание на работодателя.

 Обикновено един сериозен разговор с работодателя, в който да  обясните какви действия смятате да предприемете върши работа и не се стига до съд и ИТ.

 

С пожелание за успех!

адв. Бойчева

 

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 31 на МС от 11.02.1994 г. за увеличаване в някои случаи размера на обезщетенията по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда

Обн., ДВ, бр. 16 от 22.02.1994 г., доп., бр. 60 от 16.07.1996 г., в сила от 1.02.1996 г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

 
Чл. 1. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение след 1 януари 1993 г. на работник или служител от организациите и звената на бюджетна издръжка, след като е придобил право на пенсия за изслужено време и старост, независимо от основанието за прекратяването, обезщетението му по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда се увеличава в общ размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от шест месеца, когато независимо от осъществяваните преобразования, закриване, откриване, сливане или разделяне на организациите и звената на бюджетна издръжка, работникът или служителят е работил през последните десет години от трудовия си стаж в една и съща, по отношение на изпълняваните основни функции и задачи, организация или звено на бюджетна издръжка.
(2) Обезщетение по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда в размера и от датата по предходната алинея се определя и на педагогическите и медицинските кадри, както и на артистичния и художествено-творческия персонал, когато през последните десет години от трудовия им стаж преди придобиване право на пенсия за изслужено време и старост са работили в организации и звена на бюджетна издръжка в сферата на образованието, здравеопазването, социалните грижи, културата и изкуството.

 

Comments (1)

Моля да ми отговорите законосъобразно ли е да се освобождава гл счетоводител и да се назначава нов в училище по време на платен отпуск на директор