"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Заявление по давнос

Публикувано на 5 Август, 2015 от А. Л. в Административно право

Здравейте, Случаят ми е следния: През 2012 г. закупих стар селски имот. От тогава на сам(работя извън страната)не намирах време да се занимая с имота, и днес когато прехвърлих водата на мое име се оказа, че дължа сумата от 800 лв. След консултация с адвокат разбирам, че освен да подам заявление за давнос, нищо друго не може да се направи.Накратко бихте ли ми обяснили какво точно ще представлява цялата процедура в моя случай и дали въобще си заслужава. Благодаря!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

На коя дата закупихте имота?

Има Тълкувателно решение на ВКС, което гласи, че задълженията към ВиК операторите, топлофикация и енергодружествата се погасяват с 3 годишна давност от възникването им.

Ако не платите доброволно ВиК ще трябва да търси парите си по съдебен ред.

Ако срешу Вас вече е образувано заповедно производство и сте получил съдебна заповед за изпълнение, прочетете добре за кои периоди се отнасят задълженията. Ако депозирате възражение по делото, ВиК ще трябва да заведе ново дело и да установи вземанията си. В новото дело, още с отговора на исковата молба, ще трябва да направите възражение за изтекла погасителна давност. Ако не го сторите - губите това право. Ако го сторите и наистина е изтекла погасителната давност ВиК ще загуби делото.

 

адв. Бойчева

 

 

 

 

адв. Бойчева