"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Заповед за изпълнение в полза на Топлофикация Перник

Публикувано на 8 Март, 2015 от Р. Ц. в Облигационно (договорно) право

Уважаема адвокат Бойчева, Родителите ми са собственици на апартамент в топлофицирана сграда в Перник, но от 20 години са с постоянен и настоящ адрес в друго населено място. В апартамента от септември 2007г. не живее никой. Отоплителната инсталация е вертикална, радиаторите в общите части са демонтирани. Открита тръба в апартамента има само в коридора, тези в трите стаи са вкопани в тухлените стени. Два радиатора са демонтирани, другите два не са. Показанията на т.нар. “топлоразпределителни уреди” и на водомера за топла вода са нули от 2007г. насам. Претенциите на „Топлофикация Перник“ да плащаме за ТЕ от сградна инсталация продължиха и ние ги удовлетворявахме безропотно до края на 2009г., след това престанахме. Вчера в деловодството на Пернишки районен съд ми беше връчена (в качеството ми на пълномощник на баща ми) Заповед за изпълнение в полза на Топлофикация Перник за времето от януари 2010г. до април 2013г. По-голямата част от този период е извън погасителна давност. Вероятно се разчита на факта, че претендираната сума не е достатъчно голяма за да си струва разноските, времето и енергията за водене на съдебни дела (600 лв. главница, 170 лв.лихва плюс такси и разноски). Надявам се да ме посъветвате какво да предприема сега. Да подам ли възражение или да плащам? Мога ли да ритам срещу вездесъщия Чл. 153. (1) от ЗЕ ? Мога ли да поискам делото да се измести в Радомирски районен съд, в чийто район е постоянният и настоящ адрес на баща ми и би ли подобрило това шансовете ми? Вие бихте ли приели да ме представлявате и при какви условия? Ако прецените за необходимо, мога да Ви изпратя копия от няколко фактури (не разполагам с всички). Пернишката топлофикация нарича месечните известия “фактури” и, въпреки че са по прогнозни данни, начислява върху тях лихви. Подозирам, че в тях има и други нередности, но дали биха имали значение за съда? Предварително Ви благодаря за отделеното време и се надявам да ми отговорите при първа възможност. С уважение: Румяна Цветкова Тел. 0887175540

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Важно е на коя дата е подадено заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК от Топлофикация. Вижте в заповедта за изпълнение.

Погасителната давност за вземания на топлофикационните дружества е 3 години, т.е. вземането за 2010,  2011 а може би за част от 2012 г., вземането включително и лихвите е погасено по давност.

За да решите дали да възразите срещу ЗИ, преценете какъв е размера на сумата погасена по давност. Не забравяйте, че срокът е 14 дни, след което се издава изпълнителен лист.

При възражение от Ваша страна топлофикация ще трябва да подаде установителен иск и да внесе държавна такса, след което съдът ще Ви изпрати исковата молба и ще Ви даде едномесечен срок за отговор.

Имате основание да възразите за липсата на местна подсъдност.

Обадете ми се на посочения в сайта телефон за по -подробна информация.

 

адв. Бойчева