"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Запитване за увеличаване на издръжка

Публикувано на 12 Март, 2015 от Ц. Ц. в Семейно право

Здравейте адвокат Бойчева, Запитването ми е следното - Имам дете от първият ми брак, за което получавам издръжка от баща му в размер на 90,00 лева. Детето ми в момента е на 14 години. Мисля, че трябва да поискам повишаване на издръжката, понеже с увеличаване на възрастта на детето се увеличават и нуждите му. До колкото знам това е минималната издръжка ( при минимална работна заплата за страната - 360,00 лв. ) Молбата ми към Вас е за съвет - каква според Вас е нормалната сума, която мога да поискам от бащата на детето си за неговата издръжка ? Благодаря предварително ! Поздрави !

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Увеличаването на размера на месечната издръжка зависи от промяната в обстоятелствата, нуждите на детето и възможността на родителя да я дава.

В тежест на всяка от страните е да докаже претенцията или възражението си.

"Нормално" би било бащата да заплаща месечна издръжка от порядъка на 150-200 лв., а защо не и повече, ако има такава възможност и детето има такава нужда /ще трябва да се докаже, че месечната издръжка на детето е 300- 400 лв./

Ако бащата трябва да издържа и други деца, а получава минимална заплата едва ли съдът ще постанови решение за увеличаване размера на издръжката.

Така, че всичко зависи от конкретнния случай и доказателствата.

При желание от Ваша страна, се свържете с мен на посочения в сайта телефон, за да уговорим ден и час за консултация.

адв. Бойчева