"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Доброволна делба и договор за аренда

Публикувано на 27 June, 2016 от В. Р. в Семейно право

Наследник съм на недвижими имоти на ЦАНИ ТОДОРОВ УЗУНОВ б.ж.на гр.Лясковец починал на 06.04.1943г. и на ДИМИТЪР ПЕТКОВ ДАКАШЕВ б.ж. на гр.Лясковец, починал на 16.01.1932 г. Една от съсобствениците ПЕТЯ ЦАНЕВА ВАЧЕВА/същата е на 84 г. и лесно може да бъде заблудена/ сключва договор за аренда на 11.01.2016 г. с НИКОЛАЙ ТОДОРОВ НИКОЛОВ гр.Г.Оряховица ул.”Сан Стефано” №4 ет.4 ап.7 за 15 години и цена 15 лв. на декар./В.Момента арендата е 45 лв. на декар.Освен това в договора за аренда е записано,че арендаторът има право да сключва договори,с които да отстъпва ползването на земеделската земя на трети лица. И при прекратяване на договора от арендодателите дължим неустойка равна на цената на настоящият договор за оставащите години от срока в троен размер.Правоприемници и наследници на починал арендодател по този договор се считат за заместници по право.Никъде не записано,че можем да развалим договора за аренда,ако арендатора не заплаща арендата.Това е грубо нарушаване на нашите права.Така написаният договор защитава само арендодателя,но не и нашите права. На 11.01.2016 г. прави пълномощно на ЦВЕТЕЛИНА ЗАХАРИЕВА НИКОЛОВА от гр.Горна Оряховица ул.”Сан Стефано” 4 ет 4 ап.7,предполагам че е съпруга на НИКОЛАЙ ТОДОРОВ НИКОЛОВ и на 25.02.2016г. ПЕТЯ ЦАНЕВА ВАЧЕВА/ действаща чрез пълномощника си ЦВЕТЕЛИНА ЗАХАРИЕВА НИКОЛОВА дарява на ЦВЕТЕЛИНА ЗАХАРИЕВА НИКОЛОВА своя дял от недвижими имоти., но ще продължи да си взема арендата. Считам, че е извършена прикрита покупко-продажба и така чрез заобикаляне на закона е избегнато задължението по чл. 33 от ЗС. Сега ЦВЕТЕЛИНА ЗАХАРИЕВА НИКОЛОВА завежда дело за доброволна делба на земите срещу всички останали съсобственици. Земите ни ще бъдат продадени на търг,но след като има тежест от договор за аренда ще се закупят от ЦВЕТЕЛИНА ЗАХАРИЕВА НИКОЛОВА или НИКОЛАЙ ТОДОРОВ НИКОЛОВ или друго подставено лице на минимална стойност. Считам ,че това е грубо нарушаване на моите права/макар и законно/Защо закона позволява един да сключва договор за аренда и то за 15 год.без изменение на размера на рентата без пълномощно от другите съсобственици или поне по голяма част от тях ,дори и след като тя вече не е собственик на земите си?Нека да се прекрати това грубо погазване на правата на останалите наследници.При сключване на договор за аренда без съгласието на другите съсобственици да е до 4 /четири год./и с право на едностранно предизвестие от страна на арендатора без никаква неустойка. Докога ще се позволява на такива да вършат измами. Моля за съдействие и помощ.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Ако земята е реално поделяема всеки от сънаследниците ще получи в дял дадена нива или пари. Не е задължително земята да се изнесе на публична продан.

Съгласна съм с Вас, че се касае за прикрита сделка, но законът го позволява. Обърнете се към народен представител. Подайте жалба в прокуратурата, ако се чувствате измамен.

Можете да заведете дело с искане за определяне на реална арендна цена.

Наемете си адвокат, който да защити правата Ви в процеса.

 

адв. Бойчева