"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

възпрепятстване на прехвърляне на майчинство

Публикувано на 12 June, 2015 от Д. Д. в Трудово право

Здравейте! имам дете, което на 16ти юни навършва една година и искам да прехвърля майчинството си на бабата на детето, започвайки от 17ти юни. Проблемът е, че работодателят на бабата отказва да подпише заявлението за прехвърляне на майчинство и съответно отказва да подаде документите за прехвърляне в НОИ. Бабата има право на това майчинство, в смисъл, че е напълно осигурявана и продължава да е, аз не съм лишена от родителски права, детето не е настанане в заведение за отглеждане - ясла или градина и т.н. След разговор с Инспекцията по труда, както и с НОИ, ни бе казано от тяхна страна, че работодателят по закон няма право да откаже да разпише Заявление за прехвърляне на майчинството и е длъжен да подаде документите в НОИ. Въпросът ми е какво се случва на 17ти юни, когато е денят, в който бабата би трябвало вече да бъде по майчинство, а документите все още не са подадени от работодателя й? Бабата трябва ли да спре да ходи на работа? Според Инспекцията по труда тя не трябва да ходи на работа от 17ти, независимо, че документите не са подадени. Какво ще стане, обаче, ако работодателят на бабата я уволни, заради неявяване на работа на 17ти? В този момент документите за прехвърляне не са подадени от него в НОИ...Тя води ли се вече в майчинство? По съдебен път ли трябва да накараме работодотелят да подаде документите и въобще как би следвало да се процедира в тази сложна ситуация? Предварително благодаря!

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Надявам се, че бабата има препис от заявлнието до работодателя с вписан вх. №.

Бабате се счита в майчинство от 17.06.2015 г. Ако работодателят е уволни, ще го съдите и ще искате обявяване на заповедта за незаконосъобразна.

За всеки случай подайте заявление до НОИ и приложете копие от заявлението за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст.

 

адв. Бойчева