"Там, където свършва законът, започва тиранията." ~Джон Лок Нова регистрация | Вход

Втори трудов договор

Публикувано на 4 Януари, 2014 от А. Й. в Трудово право

Работя във фирма на срочен трудов договор, който изтича след 2 месеца. В договора ми е заложена точка, че нямам право да сключвам граждански или трудов договор с друг работодател. Преди дни ми беше предложено от друга фирма да мина на втори трудов договор към тях за 2 часа на ден, като същевременно продължавам да си работя по основното си трудово правоотношение, а когато то изтече ще бъда назначена на пълен трудов договор при новата фирма. Проучих , че за сключването на втори трудов договор при друг работодател не се изисква съгласието на работодателя по първото правоотношение. Но ме притеснява факта, че в основния ми договор съществува забрана за сключване на договор с друг работодател. Ако не се съобразя с нея подлежа ли на някакви санкции.

Адвокат Бойчева: 

Здравейте,

Съгласно чл. 111 КТ, можете да сключвате трудов договор с друг работодател, освен ако в тр. ви договор не е уговорено друго /което във Вашия случай не е така/.

Наистина не се изисква писмено разрешение от "основния" работодател за сключването на допълнителен  трудов договор.

Работодателят може да Ви наложи дисциплинарно накзание, каквото сметне за необходимо - забележка, предупреждение за уволнение или уволнение.

 

С пожелание за успех!

адв. Бойчева